Przejdź do treści

Najważniejszym organem Koalicji jest Zebranie Walne Koalicjantów, które podejmuje strategiczne decyzje dotyczące naszych działań. Członkowie i członkinie Koalicji wybierają spośród siebie osoby reprezentujące Koalicję – Grupę Sterniczą, która bezpośrednio odpowiada za planowanie działań Koalicji oraz realizację jej celów.

Aktualny skład Grupy Sterniczej:

  • Joanna Perzyna, Nyeleni Polska
  • Dorota Metera, Forum Rolnictwa Ekologicznego
  • Bogna Błaszkowska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków
  • Maria Staniszewska, Polski Klub Ekologiczny
  • Krzysztof Cibor, Fundacja Greenpeace Polska
  • Ewa Sufin – Jacquemart, Fundacja Strefa Zieleni

Koordynatorka ds. rzecznictwa: Justyna Zwolińska

Koordynatorka Koalicji odpowiedzialna za koordynowanie wewnętrznych i zewnętrznych działań Koalicji: Anna Kucińska, kontakt@koalicjazywaziemia.pl

Część pierwszego składu Grupy Sterników Koalicji Żywa Ziemia, 2018 rok

MANIFEST KOALICJI ŻYWA ZIEMIA

Prowadzona przez dziesięciolecia Wspólna Polityka Rolna, oparta na intensyfikacji i uprzemysłowieniu rolnictwa oraz nadprodukcji żywności, wywołała lawinę poważnych problemów ekologicznych, społecznych i ekonomicznych. Dzisiejsze rolnictwo stoi przed koniecznością gruntownej reformy ze względu na wyzwania współczesnego świata. Wyzwania te związane są z kryzysem klimatycznym o katastrofalnych skutkach, degradacją środowiska i jego zasobów (wód, gleb i różnorodności biologicznej), a także rosnącą liczbą chorób cywilizacyjnych oraz gwałtownie pogłębiającymi się nierównościami społecznymi.

W trosce o dobrobyt obecnych i przyszłych pokoleń, rolnicze oraz ekologiczne organizacje, inicjatywy i ruchy społeczne tworzą Koalicję Żywa Ziemia i domagają się zmian w polityce rolnej i żywnościowej Polski i Unii Europejskiej. Apelujemy o to, aby rolnictwo opierało się, w większym stopniu, na zasadach agroekologii, w szczególności rolnictwa ekologicznego.

Koalicja Żywa Ziemia stawia sobie za cel kształtowanie polityki rolnej i żywnościowej tak, aby produkcja, dystrybucja i konsumpcja żywności były sprawiedliwsze społecznie i odpowiedzialne wobec środowiska. W szczególności zależy nam na:

  1. kształtowaniu polityki na poziomie lokalnym, krajowym i europejskim, w tym Wspólnej Polityki Rolnej UE;
  2. ograniczeniu negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko;
  3. popularyzacji agroekologii, w tym podnoszeniu wiedzy rolników na temat ekologicznych metod produkcji żywności;
  4. promowaniu certyfikowanej produkcji ekologicznej;
  5. zwiększaniu świadomości społecznej w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji;
  6. zapewnieniu możliwości współpracy oraz wymiany wiedzy pomiędzy rolnikami, konsumentami, organizacjami społecznymi oraz przedstawicielami władzy publicznej.

Wspieramy:

  • zmiany dążące do zapewnienia społecznościom wiejskim, szczególnie rolnikom prowadzącym małe i średnie gospodarstwa, dochodów, które pozwolą na godne życie;
  • produkcję żywności przeznaczonej na lokalne rynki, dystrybuowanej w ramach krótkich łańcuchów dostaw;
  • działania zapewniające wysoką jakość żywności, jej bezpieczeństwo, przejrzystość oraz identyfikowalność łańcucha produkcji i dystrybucji;
  • trwałość produkcji rolnej prowadzonej zgodnie z zasadami ochrony środowiska oraz poszanowania ekosystemów;
  • zachowanie różnorodności biologicznej, w tym rolniczej, szczególnie ochronę dawnych ras zwierząt i odmian roślin;
  • wykluczanie stosowania technik genetycznej modyfikacji w rolnictwie i przetwórstwie żywności;
  • eliminację stosowanie glifosatu oraz innych substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska;
  • podnoszenie poziomu ochrony i dobrostanu zwierząt, zwłaszcza zniesienie chowu przemysłowego, transportu na duże odległości oraz innych niehumanitarnych praktyk wobec zwierząt;
  • przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności;
  • rozwój rolnictwa przyczyniającego się do ochrony klimatu i odpornego na negatywne skutki kryzysu klimatycznego, szczególnie poprzez stosowanie praktyk agroekologicznych;
  • zwalczanie globalnej konkurencji handlu żywnością prowadzącej do obniżenia standardów społecznych i ekologicznych;
  • działania na rzecz rozwoju suwerenności żywnościowej;
  • zapewnianie spójności polityki rolnej i żywnościowej z innymi politykami na poziomie lokalnym, krajowym oraz europejskim, w szczególności z polityką klimatyczną, zdrowotną, handlu i rybołówstwa.

Organizacje członkowskie

O nas