Przejdź do treści

Szkolenie: Jak zmienić rolnictwo dla klimatu, przyrody i zdrowia?

Ogłoszenia Zaproszenie

Wszystkie osoby aktywistyczne zainteresowane ochroną klimatu, przyrody i sprawiedliwą transformacją zapraszamy na serię szkoleń online:

Wszystko co chcieliście wiedzieć o rolnictwie i ekologii, ale nie mieliście kogo zapytać.


Rolnictwo musi przejść gruntowną, sprawiedliwą transformację jeśli mamy wyjść cało z kryzysu ekologicznego i klimatycznego. Ale jeśli masz tak jak większość osób w ruchu klimatycznym, to na temat rolnictwa masz więcej pytań i zasłyszanych opinii niż sprawdzonej wiedzy…

  • Czy do wykarmienia świata potrzebujemy przemysłowego rolnictwa?
  • Na czym właściwie polega szkodliwość rolnictwa dla klimatu i środowiska i czy można to zmienić?
  • Jak NIE rozmawiać z rolnikami o zmianach klimatu i ekologii?
  • Czy rolnictwo może regenerować środowisko zamiast je zanieczyszczać?
  • Jak działają dopłaty, pestycydy, orka, rolnictwo regeneratywne… i inne mechanizmy ważne dla transformacji rolnictwa?
  • Czy hodowla zwierząt jest szkodliwa dla klimatu?

Może nawet chciał_byś zaangażować się w działania dla transformacji rolnictwa, ale nie wiesz gdzie zacząć i do czego dążyć, a literatura jest pełna żargonu niezrozumiałego dla osoby, która nie pracowała nigdy w polu.

Jeśli szukasz maksymalnie konkretnej wiedzy o realiach rolnictwa i jego wpływie na klimat oraz wskazówek do działań oddolnych – dołącz do webinarów, które poprowadzą doświadczone ekspertki z Koalicji Żywa Ziemia!

Jeśli chcesz wziąć udział na żywo albo zadać już teraz pytania o rolnictwo, których nie masz komu zadać – wypełnij formularz rejestracyjny! Zapraszamy też na Facebooka i Instagram, aby być na bieżąco z materiałami i livestreamem, które pojawią się wkrótce.

Formular rejestracyjny

HARMONOGRAM SPOTKAŃ

8.11 – Dr hab. Paulina Kramarz: „Jak szkodzić sobie, przyrodzie i klimatowi, czyli o przyczynach i skutkach uprzemysłowienia rolnictwa”
22.11 – Justyna Zwolińska: O polityce rolnej, rzecznictwie i dobrostanie zwierząt
29.11 – Dorota Metera: O rolnictwie konwencjonalnym, ekologicznym i zrównoważonym, oraz o ich rynkowych realiach.
13.12 – Agnieszka Makowska i Klaudia Kryńska: „Co mogą konsumenci? Spojrzenie z perspektywy rolniczki wiejskiej i rolniczki miejskiej.”


Dlaczego ten temat jest ważny?

Choć system żywnościowy odpowiada za 25-40% emisji gazów cieplarnianych i już teraz cierpi z powodu zmian klimatu, rolnictwo jest wielkim nieobecnym rozmów o aktywizmie klimatycznym. Mówiąc wprost: nie wiemy jak o nim rozmawiać.

Jeden z powodów to to, że jako grupa żyjąca głównie w miastach, nie mamy styczności z polami uprawnymi, rolnikami ani mieszkańcami wsi. Drugi powód to to, że nie znamy realiów uprawy żywności, a to co wiemy, słyszymy od zlobbowanych mediów, inwestorów w „zielone” innowacje, polityków, albo prężnie działających aktywistów skupionych wyłącznie na prawach zwierząt. Trzeci to to, że większość z nas kupuje żywność w supermarkecie i wydaje nam się, że to co tam widzimy reprezentuje najbardziej praktyczny dziś model rolnictwa – globalnego, uprzemysłowionego, pełnego pestycydów i GMO. Słyszymy, że rolnictwo ekologiczne nie ma przyszłości, nie działa na dużą skalę, i jeśli chcemy wykarmić świat, jesteśmy skazani na model przemysłowy. Wiemy, że ten model niszczy planetę, ale nie wiemy do końca jak, ani czy można go jeszcze zmienić. Bo przecież musimy coś jeść.

Podczas tych czterech webinarów będziemy rozmawiać o tym jak można urządzić produkcję i handel żywności inaczej – i co, jako osoby aktywistyczne, możemy zrobić, aby dążyć do transformacji rolnictwa w takie, które jest sprawiedliwe dla rolników i dobre dla środowiska.