14.10.2020 – odbył się Webinar Czy musimy być truci glifosatem? – jeśli nie dałiście rady być na żywo, to nic straconego! Znajdziecie tu link do nagrania wideo :
A tu pliki w wersji audio, jeżeli wolicie słuchać zamiast oglądać : webinarium 1
Uczestnicy: Marcin Galicki (FoodRentgen), Ewa Sufin-Jacquemart (Fundacja Strefa Zieleni), Rafał Górski (INSPRO) – organizacje członkowskie Koalicji Żywa Ziemia.
Europejski Zielony Ład stawia sobie za cel m.in. zmniejszenie użycia chemicznych pestycydów w UE o połowę do 2030 roku.
Nie bez powodu. Ich stosowanie stale rośnie, a jak pokazują badania programu FoodRentgen, kupując w sklepie kaszę, płatki owsiane, a nawet piwo, możemy narazić nasz organizm na szkodliwe, często nawet słabo znane działanie chemicznych substancji używanych przez rolników do zwalczania szkodników lub chwastów.
Najszerzej stosowaną substancją jest glifosat, stanowiący bazę herbicydu, o bardzo licznych zastosowaniach, ale i wielu szkodliwych działaniach.
Wspólna Polityka Rolna UE mogłaby, gdyby tylko nasi politycy tego chcieli, służyć osiągnięciu ambitnego celu Unii i radykalnie zmniejszyć ryzyko skażenia naszej żywności glifosatem i innymi szkodliwymi dla zdrowia i środowiska chemicznymi substancjami.
Marcin Galicki z programu FoodRentgen i Ewa Sufin-Jacquemart z Fundacji Strefa Zieleni, Rafał Górski z Instytutu Spraw Obywatelskich, trzech organizacji członkowskich Koalicji Żywa Ziemia, zapraszają na webinar na ten temat – w związku z opublikowaniem nowego raportu programu FoodRentgen o piwach i kampanią Koalicji Żywa Ziemia “Nie stać nas na pestycydy!”.
Wszystko w związku z trwającymi pracami nad nową Wspólną Polityką Rolną UE i w ramach europejskiej kampanii organizacji i ruchów obywatelskich “Good Food Good Farming”, próbującej przyspieszyć zmianę modelu rolnictwa w Europie
Koalicja Żywa Ziemia wraz z innymi europejskimi koalicjami domaga się przejrzystości i otwartości w rozmowach trójstronnych na temat Wspólnej Polityki Rolnej. Do końca 2027 roku w ramach WPR zostanie wydanych 387 miliardów euro, pochodzących z Więcej…
W 2020 roku, w Parlamencie Europejskim, zdecydują się losy nowej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR), która obowiązywać będzie w latach 2022–2027. Ten niezwykle ważny instrument zapewnia wsparcie dla rolników i rolniczek wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Więcej…
Od kilku lat na rynku żywności w Polsce i UE obserwujemy trendy wskazujące na rosnące znaczenie jakości żywności w powiązaniu z metodą produkcji i dobrostanem zwierząt.
0 Komentarzy